Без пресечна точка: БСП и Радев се разминаха за кабинета, изтребителите и бюджета

Социалистите биха разговаряли при втория мандат на "Продължаваме промяната"

16.11.2022 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

БСП иска редовен кабинет, но няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ. Това заяви Корнелия Нинова по време на консултациите с президента Румен Радев. Според нея държавният глава трябва да ускори процеса по даване на мандатите.

Приемане на нов бюджет, законите по Плана за възстановяване и стабилно редовно правителство - за това настояха от БСП по време на срещата. От левицата препотвърдиха тезата, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ.

"Аз три пъти връчвах мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема, ако не се състави правителство", заяви Радев. 

"За първия мандат наша подкрепа няма да има, втори мандат на "Продължаваме промяната" – ако те ни поканят на разговори, ще участваме", каза Корнелия Нинова. 

От левицата настояха служебният кабинет да внесе бюджет. Президентът обаче вижда в това предизборно наддаване. Препъникамък се оказаха изтребителите, които трябва да попълнят авиацията ни догодина, когато няма да се използват МиГ-29. Освен заместващите самолети, проблем се оказаха и вторите 8 самолета F16. 

"Вие бяхте вицепремиер и точно по това време правителството взе решение за тези неща и финализира договора", посочи Радев. 

Срещата между държавния глава и БСП продължи малко повече от час.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.